January 5, 2010

Voortborduren & Wapens

Een aantal weken terug was Pitra Hutomo van de organisatie IVAA (Indonesian Visual Art Archive) in Nederland. Ze zocht mij op in Breda. We praatten over mijn plannen om dit jaar terug te keren naar Indonesië. De komende weken ga ik mij richten op het op papier zetten van mijn plannen en om een mooi verslag te maken van mijn reis. Er moet nog een hoop gebeuren om nogmaals terug te gaan, maar dat ik terug wil staat vast!

Ik gaf Pitra een kleine rondleiding door Breda en bezocht met haar de expositie Voortborduren in het Breda's Museum. Ik verwachte veel typisch Hollands geborduurde klederdracht, maar Pitra wees naar de klederdracht en vertelde mij dat het uit Sumatra kwam. Ook de proeflappen zaten vol met geborduurde patronen die ik herkende uit Batiklappen.Zoals deze tekens/patronen. Een ervan is William Kwan's lievelingsbatikpatroon! Dit symbool is een heilig symbool uit het hindoeïsme en zie je ook vaak terug in Batik.Het opvallendste was toch wel de Batiklap uit Indonesië die afgewerkt was met een geborduurde rand. Even als de kantenlap uit Indonesië met een chinese draak erin.Na het museum lunchte we en bezochten we de Grote Kerk. Hier was net de opbouw bezig van de komende expositie Woord & Wapen. Een overzicht van alle wapenschilden uit Breda en omgeving...De expositie opent 15 januari en ik verzoek iedereen om uit tepuzzelen welke wapens ik heb gebruikt voor mijn werk "Heerlijkheden" voor de Grafiekmap De Brabantse Ring!Morgen naar Beyond the Dutch in Utrecht, dus hou mijn blog in de gaten voor foto's!

No comments: