October 29, 2009

Intensive Batik Course bij Taman Sari

DAG 1Ik aan het leren!Oefenbatik, een lap katoen met erop in groen volg lijnen, daarna mag je zelf vanalles toevoegen.

DAG 2Het chemische kleur proces, Hajid doet het voor met twee kleine lappen en veel plastic bakjes, interessant, maar ik leer liever het natuurlijke kleuingsproces. Alleen dat is veel moeilijker en risicovoller, de kleur kan namelijk niet goed pakken of vervagen, maar dat zie je pas nadat de was eruit gekookt is. Dus dat betekend soms 3 maanden werk en geen resultaat.Hajid hangt de lappen die hij net geverfd heeft voor ons.Na de eerste kleuring, breng ik nog een waslaag op, daarna wordt de lap nogmaals gekleurd. De eerste waslaag laat wit achter, de tweede licht rood.Mijn collega :). Vandaag was haar derde dag van de cursus. Ik vroeg haar waarom ze Batik wou leren maken, ze verelde mij dat haar oma pembatik (batikster) was, maar is overleden voordat zij het kon leren van haar. Ze las in de krant over de cursus (ze woont in Yogya) en is van plan om een traditioneel kleed te maken als ze het Batikken onde de knie heeft.
Mijn eigen ontwerp "De reis naar Batik", die ga ik morgen afmaken met twee kleuringen. Gebaseerd op dagboektekeningtjes.
De lap hangt te drogen.Ik ben benieuwd naar het resultaat. Morgen mij eigen ontwerp afmaken en verven..spannend!
De meester aan het werk! Hajid verwijderd met een heet mes mijn geknoeide was. Handig om te weten.

1 comment:

Anonymous said...

Hey meisje,

De batiklap die je gemaakt hebt is echt leuk geworden. Het is helemaal jou en helemaal jouw handtekening. Grappig hoe je, desondanks dat je een ander medium gebruikt, nog steeds die stijl terug ziet die je ook in je schilderijen hebt.

Geniet er nog van deze laatste week!!
XX
Suus